Blog over verwarmingen en open haardenBlog over verwarmingen en open haarden


Over ons

Blog over verwarmingen en open haarden

Hallo! Mijn naam is Jesse. Het is al super lang geleden dat ik mijn eerste huis kocht, maar ik weet het nog zeer goed, want dat huis was mijn leerschool. In de renovatie, die ik zoveel mogelijk zelf probeerde te doen, stuitte ik constant op nieuwe problemen. De verwarming was er één van. Omdat ik tijdens het uitbreken en vernieuwen van de verwarming in het huis moest blijven wonen, verving ik de verwarming tijdelijk met een kachel. Nu zou ik het net iets anders aanpakken. Op mijn website vind ik alles wat je moet weten over verwarmingen en open haarden. Veel leesplezier!

Archief

Recente artikelen

Ventilatie warmtepompen
28 november 2018

Luister niet naar de verhalen bij de koffie! We zi

Open haarden, een kort overzicht
8 februari 2018

Open haarden Wanneer het over open haarden gaat, d

Open haarden, een kort overzicht

Open haarden

Wanneer het over open haarden gaat, dan denken de meeste mensen aan de klassieke open haard met een schouw die nog veel in oudere woningen te vinden is. Deze open haarden branden op hout en zijn meestal rechtstreeks verbonden met de schoorsteen. Een nadeel van de klassieke open haarden is dat de warmte maar tijdelijk is. Zodra de haard uit is, is ook de warmte verdwenen. Daarnaast moet je zorgen dat het niet gaat tochten in de woning, want het overgebleven as, kan dan gemakkelijk de woning ingeblazen worden. Tegenwoordig zijn er verschillende open haarden op de markt, met ieder zijn eigen voor- en nadelen:


Houthaard - De houthaard komt het meest in de buurt van de oude klassieke open haard. De sfeer die je ermee creëert is hetzelfde, een knisperend vuurtje, en de geur van brandend hout. Toch zijn de hedendaagse houthaarden veel meer dan de klassieke open haard. Deze houthaarden verdelen de warmte veel beter, waardoor er geen warmte onnodig verloren gaat. Ook bij het lager of uitzetten van de haard, zal hij nog lang warmte blijven uitstralen. Wel moet je ruimte hebben om een voorraad hout op te slaan.


Gashaarden - Toen in de jaren 60 veel Nederlandse woningen een gasleiding kregen, begon ook de opkomst van de gashaard. Ook met een gashaard dien je een rookkanaal in huis te hebben. De huidige generatie gashaarden, geven een heel getrouw nep vlammenspel weer, zodat het lijkt alsof je voor een klassieke open haard zit. Ook is de stand van de vlammen te regelen en werken moderne gashaarden met een afstandbediening. Nadeel is dat je wel een gasleiding in je huis moet hebben of je moet er één aan laten leggen.


Elektrische haarden - Net zoals gashaarden, is ook bij de huidige elektrische haarden het vlammenspel bijna niet van echt te onderscheiden. Een ander groot voordeel is dat er geen rookafvoerkanaal nodig is. Deze haarden zijn dus op elke plek in huis neer te zetten. Nadeel is dan weer, dat elektriciteit niet zo heel goedkoop is. Als je de haard bij koud winterweer langdurig gebruikt, kan ook de energierekening behoorlijk oplopen.


Bio-ethanol haarden - Bio ethanol haarden zijn helemaal in opkomst en werken op bio ethanol, een soort van alcohol, die je in een reservoir giet en daarna met een aansteker aansteekt. Ook een bio ethanol haard hoeft geen gebruik te maken van een rookafvoerkanaal. Hij geeft best veel warmte af, maar een nadeel is dat je best snel door de bio ethanol heen bent en er merken bio ethanol zijn, die vrij prijzig kunnen zijn.

Voor open haarden in Valkenswaard kijk je bij Hans van der Vorst Open Haarden