Blog over verwarmingen en open haardenBlog over verwarmingen en open haarden


Over ons

Blog over verwarmingen en open haarden

Hallo! Mijn naam is Jesse. Het is al super lang geleden dat ik mijn eerste huis kocht, maar ik weet het nog zeer goed, want dat huis was mijn leerschool. In de renovatie, die ik zoveel mogelijk zelf probeerde te doen, stuitte ik constant op nieuwe problemen. De verwarming was er één van. Omdat ik tijdens het uitbreken en vernieuwen van de verwarming in het huis moest blijven wonen, verving ik de verwarming tijdelijk met een kachel. Nu zou ik het net iets anders aanpakken. Op mijn website vind ik alles wat je moet weten over verwarmingen en open haarden. Veel leesplezier!

Archief

Recente artikelen

Ventilatie warmtepompen
28 november 2018

Luister niet naar de verhalen bij de koffie! We zi

Open haarden, een kort overzicht
8 februari 2018

Open haarden Wanneer het over open haarden gaat, d

Ventilatie warmtepompen

Luister niet naar de verhalen bij de koffie!

We zijn geconditioneerd om te verwachten dat onze apparaten in stadia werken. De koelkast schakelt aan en weer uit. De keldercarterpomp maakt cycli. De wasdroger loopt totdat de kleding droog is en schakelt vervolgens uit met een vriendelijke melodie om je te laten weten dat het apparaat zijn taak heeft voltooid.  Als een van deze machines niet zou draaien in cycli zoals we verwachten, denken we natuurlijk dat er iets niet klopt, dat het apparaat kapot is. Dus als het weer koud wordt en je ventilatie warmtepomp constant loopt, worden er mythen geboren. Zoals: "Ventilatie warmtepompen zijn niet efficiënt bij koud weer" of "Schakel de warmtepomp uit wanneer het koud wordt" of "Ventilatie warmtepompen zijn niet ontworpen voor klimaten met koud weer."   

Allemaal mythen!

Hopelijk heb je deze onbegrepen mopperpartijen alleen gehoord van buren of de "expert know-it-all" op het werk. Maar als je een van deze mythen van je verwarmingsfirma hoort, heb je nog een aantal andere problemen. Als je deze diepe 'waarheden' van je partner hoort, dan zijn ze absoluut waar, maar je kunt natuurlijk dit verhaaltje thuis op de PC laten staan, en dan even koffie gaan zetten!   

Hier is de waarheid

Warmtepompen zijn enorm efficiënt, zelfs bij koud weer. Toegegeven, de efficiëntie daalt licht als de temperatuur daalt, maar zelfs bij zeer koude temperaturen ver beneden nul is de efficiëntie van de warmtepomp indrukwekkend en nog altijd beter dan welke instelling op je thermostaat dan ook. Schakel de ventilatie warmtepompen in geen gaval uit bij kouder weer.  Ervan uitgaande dat je warmtepomp correct werkt, luister dan nooit naar een onderhoudstechnicus die suggereert "de warmtepomp rust te geven" tenzij je de kosten op je elektriciteitsrekening met de factor twee of drie wilt verhogen.  Maar wacht even! Mijn warmtepomp loopt niet alleen de hele dag en de hele nacht, maar als het buiten koud wordt, voelt mijn huis ook al kouder aan! En wat doe je daar dan mee, meneer de warmtepomp expert?!   

Geweldig goede vraag. En daar gaat ie dan!

Je thermostaat geeft prioriteit aan de looptijd van de warmtepomp om de goedkope warmte te maximaliseren. De hulpwarmte (elektrische weerstandswarmte of back-upwarmte) wordt tot een minimum beperkt omdat deze duurder is. Het werkt zo; Laten we zeggen dat het 2 graden is, buiten, de warmtepomp 100% loopt zoals ontworpen, het huis is 22 graden en alle warmte die tot nu toe is geproduceerd, is goedkope warmte. Laten we nu zeggen dat het afkoelt tot -1 graden buiten. Als de temperatuur van het huis één of twee graden lager wordt, zorgt dit ervoor dat de thermostaat de hulpwarmte op gang brengt voor een zeer korte boost om de warmtepomp aan te vullen.  De temperatuur van het huis stijgt tot een punt net voorbij het instelpunt van de thermostaat en vervolgens wordt de hulpwarmte zo snel mogelijk uitgeschakeld. Ondertussen heeft de warmtepomp gedurende deze tijd non-stop gewerkt om de goedkope warmte te maximaliseren. Bij koude temperaturen draait de warmtepomp dus non-stop om goedkope warmte te maximaliseren, maar je huis kan een graad of twee onder de thermostaatinstelling blijven.  Wat moet je doen, lijden? Dat is ook weer niet de bedoeling. De warmtepomp is zeer efficiënt, dus laat het apparaat zijn werk doen. Zet de thermostaat een paar graden hoger bij koud weer, zodat je comfortabel bent. Je hoeft niet te lijden en geef jezelf niet op aan de oude mythe dat huizen met warmtepompen koud zijn. (Ik heb gehoord dat servicetechnici klanten slecht adviseren: "Sorry, je zult er gewoon aan moeten wennen")  Vergeet niet dat je de omgeving niet echt misbruikt door een of twee graden aan de thermostaatinstelling toe te voegen. Bij erg koud weer kan het nodig zijn om een ​​warmtepompthermostaat af te stellen op 24 om het comfort van 22 graden te bieden waarnaar je in eerste instantie op zoek was.  Een tip die geen mythe is. Weersta de aandrang tot het opvoeren van je warmtepomp-thermostaat met meer dan twee graden tegelijk. Als je dit vaak doet, zul je de dure hitte oproepen om de goedkope hitte op te vangen. Dit is niet schadelijk voor je verwarmingssysteem, maar het kan je rekening verhogen als je dit vaak doet.